Utasadat

UTASADAT-INFORMÁCIÓS TEVÉKENYSÉG

12000000

adat feldolgozása

182
repülőtér világszerte

A polgárok alapvető jogait és szabadságát tiszteletben tartó biztonságos Európa megteremtésének eszméje vezérelte a kereskedelmi célból gyűjtött, elsősorban légi utasadatok (PNR) felhasználásáról szóló 2016/681/EU parlamenti és tanács irányelv megalkotását. Az Nbtv. 8/A. § (4) bekezdése alapján a NIK látja el az utasadat-információs egység feladatait.

Az Nbtv. 52/H. § (2) bekezdése szerint az utasadatok kezelésének célja a terrortámadások vagy súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, nyomozása és üldözése, amely az alapvető jogok, nevezetesen a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jog biztosítása mellett teljesül.

A PNR felhasználásával elvégzett kockázatelemzés olyan személyek beazonosítását is lehetővé teszi, akik korábban nem kerültek a hatóságok látókörébe. A magyarországi utasadat-információs egység éves szinten mintegy 12 millió adat feldolgozásával, elemzésével, bűntársak felderítésével és a bűnözői hálózatok feltérképezésével járul hozzá Magyarország és az európai biztonság erősítéséhez.